Drukarka fiskalna novitus hd e cena

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba przeprowadzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W działalności w terenach gastronomicznych możemy spotkać dwa podstawowe typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie przedstawia ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie używane istnieje w licznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć mało charakterystycznych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i ciężką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje rozliczenie. Dodatkowym atutem istnieje okazja zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co umożliwia ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna pamiętać dobre wymiary, pozwalające na jej naturalne przechodzenie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a i nowoczesny i przystępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność sam z bogatszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można wziąć na ten obowiązek ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto także dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by być nadzieja jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z prawd jej konsumowania i pomocy z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.