Hodowla zwierzat towarzyszacych i egzotycznych

Sam termin mięso używany jest na ogół w miejscu kulinarnym i stanowi definicję konglomeratu tkanek, z których pierwszą jest tkanka mięśniowa, wykonywana ze zwierząt rzeźnych lub łownych. Większość ludzi kontynentu europejskiego uważa ciało za drink z cennych czynników pożywienia wzbogacającego codzienną dietę w białko, zaś hurtownie mięsa odpowiadają za dostarczanie klientom artykułów pochodzenia zwierzęcego.  Mięso jako składnik ludzkiego pokarmu jest już od czasów prehistorycznych, kiedy spożywanie białka zwierzęcego okazało się dobrym sposobem na dostarczanie organizmowi sporych dawki energii. Prawdopodobnie wejście na jedzenie mięsa nastąpiło zatem w stopniu zlodowaceń, kiedy niestety było uzyskać pokarm roślinny i spożywanie mięsa broniło się drinkiem z ważnych elementów przetrwania.

Działalność hurtowni mięsa bywa współcześnie bojkotowana przez inne ruchy wegetariańskie, których przedstawiciele mają jedzenie przetworów mięsnych za pracę nieetyczną, gdyż stanowiącą konsekwencję zabijania organizmów ludzkich. Powstanie wegetarianizmu zostało spowodowane zwróceniem opinie na wymiary dobre i zdrowotne produkowania jedzenia opartego na uboju zwierząt rzeźnych, a często zwierząt produkowanych w warunkach hodowli przemysłowej. Istnienie wegetarianizmu poniekąd zagraża istnieniu hurtowni mięsa, bowiem istnieje toż myśl propagująca dietę bezmięsną. Otóż mianem wegetarianizmu nazywa się świadome i celowe wyłączenie z zwykłej diety mięsa, w tym ponad ryb oraz owoców morza.

http://erp.polkas.pl/wms-systemy-magazynowanie-i-logistyka/Comarch WMS - profesjonalny system zarządzania magazynem | Systemy ERP | POLKAS

Weganizm jest najbardziej skuteczny odłam wegetarianizmu, który liczy na unikaniu jakichkolwiek artykułów pochodzenia zwierzęca, inaczej nie tylko mięsa, ale również jajek, mleka tudzież przetworów mlecznych. Jest obecne trend bycia skojarzony z pewnymi ruchami wyznaniowymi, albowiem sam wegetarianizm rozwinął się w II millenium p.n.e. na placu subkontynentu indyjskiego, gdzie miał charakter stricte religijny. Europejscy wegetarianie pojawili się tylko w VI wieku p.n.e., i za inicjatorów praktykowania diety bezmięsnej jako nieetycznej uważa się Pitagorejczyków. Pomimo wielu racji natury dobrej i prawej dotyczących wegetarianizmu, nadal większość ludzi spożywa mięsa z tych tychże przyczyn, co w epoce lodowcowej. Dopóki nie zostaną stworzone satysfakcjonujące dla konsumentów odpowiedniki produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego, spożywanie mięsa wciąż będzie standardem, a hurtownie mięsa jeszcze przez duży pora będą bawiły się dużą rzeszą klientów.