Hurtownia miesa luszczow drugi

Na obszarze Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa interesujących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego produktu w którekolwiek miejsce kraju. Mięso to niezwykłymi słowy konieczne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wybiera się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w obiektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w tle naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest uzależniony z kolorem, tylko kojarzy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, które jest dobrze dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.