Jedzenie intuicyjne

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego rodzaju informację dla mojej dziewczyny. W skrótach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w gronie wina i świeczek zapachowych ze swego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo drogie danie, ale także trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wydobyć spośród nich spełniam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W treści mógłbym powiedzieć, że początkujący, gdyż to byłoby około prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na owe sandżaki. Nie stanowił problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, przecież nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i odchodzimy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której właśnie nie mam). Postanowiłem, że udzielę te małże w otoczeniu warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw obrać i pokroić. Rozpoczynał się stresować, bo czasu było coraz mniej a ja byłem daleko w gospodarstwu. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że dotarłem na serdeczny palec... No, jednak jako ważny pan nie dałem za wygraną. Spotkał na plan - szatkownica do warzyw. Toż był rzeczywiście strzał w dziesiątkę. Nie całkowicie, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to jeszcze nie musiałem bać się o swoje bycie przy wykorzystaniu szatkownicy. Jak to całość istniałoby już gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście tak kiedy na obrazie ze karty internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że posiadał przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i usunął go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser był zrobione już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to wykonać dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie mało minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Dziewczyna była zdziwiona i duża podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.