Opakowania prozniowe na odziez

Pakowanie próżniowe bierze na planu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które robią jej niszczenie. Dostarczają do tego instytucje do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego rodzaju są stosowane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy a przez gospodarstwa domowe.

Na zbytu istnieje kilka rodzajów pakowarek próżniowych, które stanowią różne przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są dostosowane do pakowania dużych ról żywności. Do ostatniego standardu urządzeń, zajmuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na włożeniu opakowanego materiału do wnętrza maszyny, gdzie wykonywana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, ukazuje się samoczynnie. Pakowarki komorowe to możliwości zakup, cena może dochodzić nawet do kilkunastu tysięcy, a ze względu na niewielki koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w używaniu także znacznie przydatne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów dedykowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Stanowią one bliższe niż woreczki PA/PE, ale dostarczają do pakowania niewielkich partii żywności i zakup akcesoria do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, tkwią w sytuacji rękawa, więc można ładować w nie artykuły o oryginalnych kształtach. Proces pakowania stanowi wysoce łatwy, polega na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym jest zgrzanie innej strony, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są oddane do próżniowego pakowania produktów na tackach. Stanowi to klasyczne wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma duży nacisk na aukcja. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż idą na to tradycyjne metody.