Pakowanie prozniowe jedzenia

Z różnych powodów kupujemy więcej jedzenia niż istniejemy w kształcie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze zabiegów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych kupi na wydłużenie terminu przydatności do użytkowania od trzech do pięciu razy, skoro tak zapakowana żywność nie ma dostępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest głównym powodem psucia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie produkty spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze powodu na możliwość pakowania, ważna je rozłożyć na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są dane do pakowania dużych roli żywności. Zajmują je wytwórcy żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często produkt jest pakowany na oczekiwanie klienta. Gra tym naprawdę zapakowana żywność wygląda estetycznie, i właściwie wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, rozgrywa się w ośrodku maszyny. Proces polega na założeniu produktu wraz z zdrowym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w jakiej wydziela się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora zakłada się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, ale przy pakowaniu niewielkich produktów, podawane jest użycie wkładek komorowych, co również przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe kierowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego urządzenia jest lekki, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, gdyż dzięki pakowaniu w technologia próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, i nawet więcej. Proces pakowania stanowi niewyobrażalnie przydatny. Występuje na zewnątrz urządzenia, a do środka, w kierunku wykonania zgrzewu, jest zakładany tylko brzeg folii.