Pakowanie prozniowe warzyw

Żywność nieprawidłowo przechowywana szybko się psuje. Oprócz dekstruktywnego działania drobnoustrojów i enzymów, duże miejsce jest kontakt tlenu do produktu. Procesy utleniania powodują utratę wartości odżywczych, kondycji oraz smaku, białka po prostu gniją a zawarty tłuszcz- jełczeje. Pamięta więc zysk nie tylko ekonomiczny- zepsute jedzenie po prostu trzeba wyrzucić.

O ile w przypadku domu wyrzucenie dwóch jajek lub parówki nie będzie może finansowym dramatem, o tyle w przypadku restauracji to potężna stara, ponieważ nieprawidłowo przechowywana żywność więc po nisku koszty. Dodatkowo jeżeli przegapimy oznaki zepsucia i skończymy z nieświeżego produktu posiłek możemy się po prostu zatruć siebie czy swoich pracowników.

Jest proste rozwiązanie ułatwiające nas od widma utraty pieniędzy i ewentualnych procesów od zatrutych gości. Stanowi nim wiązanie przy użyciu torebki do pakowania próżniowego. Użycie tego typie techniki zapewnia dobrą trwałość dla artykułów i potraw, jest zniszczone i mocne. Pakowarki są urządzeniami, które służą hermetyczne zamknięcie produktów spożywczych i gotowych potraw. Eliminują dostęp tlenu i bakterii i mikroorganizmów, dzięki czemu zamknięta żywność przez duży czas nie traci wartości odżywczych.

Wykorzystywane w pakowarkach torebki spełniają wiele wyśrubowanych norm. Powinny być bezwonne, nie tworzyć w interakcje z żywnością. Ważna jest znakomita odporność na zniszczenia mechaniczne. Dodatkowym warunkiem jest szansę poddania pasteryzacji, gotowania lub obróbki termicznej w kuchence mikrofalowej- i folia, z której są wykonane te pojemniki, takie działanie wytrzyma. Ważnym warunkiem jest neutralność dla smaku i stylu, aby produkty spożywcze zachowały swoje marce i walory. Torebki do pakowania próżniowego są dostosowane do wieloletniego przechowywania środków spożywczych. Istnieją także w grupie wielorazowego użytku, dzięki czemu są wystarczająco odporne na mycie w zmywarkach i szorowanie. Są poręczne w wielu rozmiarach, dzięki czemu posiadamy nadzieja dopasowania torebki do posiadanego przez nas produktu czy potrawy.