Home Bez kategorii Worki prozniowe do zywnosci

Worki prozniowe do zywnosci

by admin 28 maja 2017

Pakowanie produktów spożywczych w system próżniowy, jest jakąś z najefektywniejszych metod bezpiecznego przechowywania żywności. Produkty należy pakować w dość do ostatniego określone woreczki próżniowe.
Do pakowania próżniowego najczęściej wykorzystuje się gładkie worki typu PA/PE. Stanowią to tanie opakowania, dostępne w dalekich rozmiarach, oraz grubościach. Worki winnym stanowić nader odpowiedniej formie, pozbawione smug i przebarwień. Wybór woreczka związany jest od produktu, jaki liczy być zapakowany. Do pakowania bardzo prostych serów, lub kości, polecane jest użycie woreczków o najważniejszych parametrach grubości, ponieważ są mniej odporne na rozerwanie. Grubszych worków stosuje się także do pakowania towarów szybko brudzących się, oddanych do ekspozycji, lub gdy mają być długo przechowywane. Woreczki PA/PE, przeznaczone są dla pakowarek komorowych i używane do pakowania mięsa, wędlin, ryb, serów, warzyw, a wyjątkowych materiałów. Głównie z formy pakowania próżniowego za pomocą pakowarek komorowych, korzystają zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie wiąże się duże partie żywności, także całe sieci handlowe, czy magazyny. Powodem stanowi ciężki nakład zakupu pakowarki komorowej.
Innym sposobem opakowań próżniowych, są woreczki moletowane. Taki rodzaj folii, przeznaczony jest dla urządzeń bezkomorowych, które dają do pakowania niewielkich partii produktów. Woreczki moletowane, liczą z jakiejś, lub obu stron przetłoczenia, jakie potrafią stanowić różne wzory, np. kropki, linie, kratki, itp. Jest zatem potrzebne, aby dobrze odprowadzić powietrze, ponieważ pakowanie bezkomorowe dokonuje się na zewnątrz, a do urządzenia, wkładany jest właśnie brzeg folii, w obiektu zgrzania. Woreczki tego typu, oferowane są w postaci rolki, dzięki temu potężna otrzymać opakowanie dowolnej długości, co kupi na pakowanie produktów o większych kształtach np. kiełbasy, lub ryby. Pakowarki bezkomorowe dedykowane są głównie dla gospodarstw domowych, małej gastronomi, oraz małych sklepów. Koszt zakupu jest niewielki, waha się od kilkudziesięciu do około półtora tysiąca, w relacje od producenta.
W domach mięsnych, często stosuje się worki termokurczliwe. Ukazują się wysokim połyskiem i parametrem obkurczu powyżej 40 %. Dzięki temu pakowane mięso wygląda estetycznie, co przykuwa uwagę klienta.