Wycofanie z obrotu produktu leczniczego

system zarządzania sprzedażąProgram wspierający sprzedaż | Systemy ERP | POLKAS

Jakiś etap temuż w Licznej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do działania niemal na pełnym kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, że w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy ale ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w działalności zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z działalnością producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są metodą na zdobycie rynku, i taż jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami pomagającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i unikać tych, które stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i norm regulujących produkcję wędlin wysokiej wartości, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny pewno żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to nazwanie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga stanowi istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać trochę nic na sprawdzone produkty dobrej jakości zamiast truć organizm...